Túra Visegrádon

2007.11.11. 12:53

Erdőzúgás
Ha színes faleveleket akarok látni, ma már inkább lefelé kell nézelődnöm a lombtakaró szint felé, mint felfelé, de még így is gyönyörű az erdő. Visegrádon ebben az időszakban mindig köd van, de el kell mondanom a punnyadt városi népeknek, hogy ez a legcsodálatosabb időszak az erdőkben, amikor kis felhőpamacsok úsznak keresztül a rozsdaszínűre érett lombkoronák fölött.
Rövidet kirándulni a legjobban a Fekete-hegyen lehet, nem egy megterhelő túra de lenyűgőző panorámát nyújtó tisztásokat lehet érinteni a Silvanus melletti rétről indulú túristaútvonalon. Csak el kell indulni.
Nem szükséges a lelki nyugalomhoz El Camino, az erőkben egy nagyot túrázni, menni és menni a kitűzőtt célig bőven elegendő. 
A Pilisben is remekül el lehet veszni belső útjaink és érzéseink világában azzal az izgalommal kiegészítve, amikor elcsörtet mellettünk egy vadmalac. Aki inkább felejteni akar, az vigyen magával GPS készüléket és toronyiránt haladva gyorsan megismerkedhet a turisták higiéniai szokásaival és zseniálisan megvilágosodhat, majd elkezdhet hallgatni a megérzéseire, hogy merre is lehet egy kitaposott ösvény, ahol nyugodtan, térkép segítségével eljuthatna a kívánt helyre. Ha erdészekkel találkozunk GPS készülékkel a kezünkbe, ne lepődjünk meg ha arról érdeklődnek melyik cég által szervezett csapatépítő tréningen veszünk részt...
A vadászokkal vigyázni kell, mert igen sokan vannak és lelkesen gyilkolják a vadállományt, ezért a kora reggeli túrákat annyira nem ajánanlám, rám és a szálloda sportos, futni járó vendégeire általában a frászt szokták hozni. 
Viccet félretéve Visegrádon minden évszakban egyszer legalább kirándulni kell.
A Nagyvillám környékén található kb.150 éves tölgyesek, cserjékkel szegélyezett utak, és évszaktól függően sok-sok virág, ibolya, hóvirág, sárga pilisi bükköny a botanika iránt érdeklődők számára is csodálatos napot ígér. Ősszel erdei gombákat és gesztenyét gyűjthetünk ha még nem előztek meg minket a "nagyüzemi-játékosok".
Május végén még nem kaszálják le a réteket és leírhatatlanul gyönyörű látvány.
Ráadásul mountenbikeal is kiválóan lehet használni ezeket az utkat, de arra számítani kell, hogy szakaszonként sorompók zárják le a haladást az autók elől, nem egyszer lejtő alján, kanyar után.
Sajnos, nem egyszer láttam a lelkes bringásokat átrepülni ezeket a sorompókon, mert lefelé néznek nem tudom miért… Ha lenne egy kis üzleti érzékem kerékpárszervízt nyitnék Visegrádon.
Kék-túráról
A legrangosabb magyarországi turistaút az osztrák-magyar határtól, a 882 méter magas Írott-kő csúcstól indul, majd 1100 km hosszúságban kanyarog a Dunántúli- és az Északi-középhegységen át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza községig keresztül szép hazánkon.
Jelzése a nevéből fakadóan: kék sáv. (néhol ráférne egy újrafestés vagy egyértelműbb felfestése a kereszteződéseknél és akkor nem ugyanoda jutnék vissza ahonnét elindultam...)
Akik vállalkoznak a "kék út" végigjárására, megismerhetik Magyarország természeti szépségeit, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait, különféle tájak mindennapi életébe nyerhetnek bepillantást és gyűjthetik a nehezen megtalálható pecséteket. Visegrádon a Nagyvillámot és a Fellegvárat is érinti a kéktúra. Számomra kellemes meglepetésként szolgált, hogy milyen sokan jelentkeznek nálunk be a pecsétet keresve. Fantasztikus érzés lehet, ha valakinek van elég ideje végigjárni a „kék út” minden állomását.
 
Aki szerette Micimackó pagonyos történeteit, szeretni fogja Visegrádot is, mert nekem mint nem idevalósi gyűtmentnek mindig a méltán híres medve kalandjai jutnak eszembe és mesekönyv belső borítóján található térkép.
Ugyanis Visegrádon van: Mogyoró-hegy, Kaszáló, Boglárka-forrás, Rekettyés-tölgyes,  kék-út, Nádastó és sok-sok erdőlakó.
 
Esik a hó. Ilyenkor legszebb. Nyomás túrázni!

A bejegyzés trackback címe:

https://visegrad.blog.hu/api/trackback/id/tr99225169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása