Reneszánsz év

2007.12.04. 00:29

Jövőre lesz 550 éve, hogy trónra lépett Hunyadi Mátyás.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium célja, hogy a történelmi évforduló kapcsán az akkori – művészeti, kulturális, társadalmi, gazdasági tekintetben – fellendülő Magyarországra való visszatekintésen túl, megmutassa, mit jelent ma a reneszánsz. 
 
2008. a Reneszánsz éve lesz Magyarországon, amely 2008. január 22-én, a Kultúra Napján indul és 2009. január 22-én, szintén a Kultúra Napján zárul, ezáltal immár 20 éve ünnepeljük ezen a napon a magyar kultúrát.
 
A Reneszánsz Év lehetőség egyben a kultúra szélesebb értelmezésére is.
A reneszánsz korában hazánkba érkező mesterek nemcsak találmányokkal, művészeti irányzatokkal, hanem friss, újszerű gondolatokkal, új életszemlélettel is megismertették Magyarországot.
 
Hatásuk érezhető volt – egyebek mellett – a gasztronómiában is.
„Fölvirágzott” a magyar konyha: a mai napig használjuk azokat az alapanyagokat, fűszernövényeket, amelyeket Mátyás kora ismert meg.
Hagyományteremtő „Gasztroreneszánsz” napokat szervezünk, amelyre az európai csúcsgasztronómia „nagyágyúit“ várjuk, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítunk kiváló minőségű alapanyagokat előállító gazdaságoknak, és azoknak az éttermeknek is országszerte, amelyek ilyen alapanyagokat használnak.
Annyira jó lenne, ha ebből valamit éreznénk is itt a Reneszánsz kort tökéletesen idéző Visegrádon! 20 éve ünnepeljük a magyar kultúrát?!
Reményeim szerint a kommunikációt "akciók" is követik, mint például a Torkos Csütörtök esetében. Érdeklődően próbáltam a lehető legtöbb információt begyűjteni a "Reneszánsz évről" de sajnos kudarcot vallottam.
Azért el tudok képzelni néhány rendezvénykoncepciót, melynek keretén belül a vendég szépen hátra hajítja a csontokat aztán elégedetten meghúzza a kupáját...

A bejegyzés trackback címe:

https://visegrad.blog.hu/api/trackback/id/tr87251617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása