Visegrád kézikönyv I. rész

2009.02.23. 03:24

Kalauz turistáknak


Az alábbi gyakorlati kézikönyvet eddigi munkásságom alatt szerzett tapasztalataim alapján állítottam össze. További megjegyzést ehhez nem fűznék, mert csúnyán el leszek küldve melegebb éghajlatra és repülőjegy nélkül..
Visegrád elhelyezkedése
Számos, tőlem telefonon segítséget kérő, Kedves Vendégünk számára szeretném elárulni, hogy Visegrád nem a Balaton partján található. Sose volt ott, hiába bizonygatják...
Tudom víz az víz és szállodasor pedig szállodasor. De az amire ők gondolnak az Tihany, Apátság és Echo, ami pedig nem a TV csatorna.

Hogy merre is található pontosan Visegrád?
A Budai oldalt ajánlom, a Szentendrei utat, amelyről a közkedvelt szórakozóhelyek is megközelíthetőek állítólag. Csak most egy kicsit tovább kell jönni, a Csiki-Bege McDonalds-t is el kell hagyni, nem kell felhajtani az „Új hídra” csak jönni tovább egyenesen. A Corá-t hagyják ki, még összezavarja a körforgalom. Ez az út lesz később a 11 számú út. Ha a 10-es úton haladunk akkor sem rossz az irány, csak Esztergom felé teszünk egy kisebb kitérőt. (Térkép! vagy GPS!)
Ekkor kikerülve a komfort zónából, elhagyjuk a Budapest táblát és máris vidéken vagyunk, útban Szentendrére. Nagyon szép város. Érdemes felfedezni. Norbi is nyitott itt kávézót, lehet Update enni, kávézni. Cukor nincs, zugiba vigyünk magunkkal.. 
De most csak haladjunk szépen tovább, követve az utat. Leányfalu, Tahitóthfalu, Dunabogdány.. ezeket a településeket is magunk mögött hagyva nagy valószínűséggel megérkezünk Visegrádra. Ezt a városkapunk áthaladva fogjuk észrevenni, ha esetleg a várostábla elkerülné figyelmünket vagy fordítva... 
Figyelem, ha már a Thermál Hotelnél tartunk, elhagytuk a várost.
Tudom, mindenki a városközpontot keresni. Ne keressék. Nincs. Megérkeztek.
Keressék a Fellegvárat, Királyi Palotát ami nem egy és ugyanaz.
Ajánlott olvasmány:
Autóstérkép
Visegrád térkép
Magyarország térkép
Visegrád megközelíthetősége
Visegrád nincs nagyon messze.
Forgalomtól függően Budapestről 45 perc alatt megközelíthető.
Nem a világ vége, ahol le kell dobni a Coca-cola üveget...
Télen, amikor havazik, a visegrádi emberek nem sítalpakon és szánkóval közlekednek, hanem autóval bejárnak sokan Budapestre dolgozni, ergo haza is mennek, tehát a város biztonságosan elérhető személygépkocsival. Beleértve a Hotel Silvanust, Nagyvillám Éttermet, Bob-pályát, Fellegvárat is a Fekete-hegyen, melyet a fagyos hónapokban nem a személyzet használ személyzetis orgiákra...
A városon keresztül felvezető Panoráma utat takarítják.
A hegyre Szentgyörgypuszta után a 11-es útról,  egy balkéz felől felfelé haladó másik út is felvezet. Ez körbeöleli a Fekete-hegyet, tehát ha a Szentgyörgpusztához közelebbi részén a Nagyvillám Sípályához vezető úton elkezdünk felhajtani, akkor amikor már az út lefelé halad – azaz elhagytuk a hegytetőt – akkor már a Panoráma úton vagyunk és vissza jutunk a 11-es útra, csak Visegrádon belül.

és fordítva ugyanígy....
Visegrád busszal, komppal és vonattal is megközelíthető. Viszont a Fekete hegyre, ahol a bob-pálya is található buszjárat nem megy fel... a kék-túra útvonalat ajánlom haladóknak.
 
Visegrád műemlékei
A Fellegvár az a műemlék, melyet nem Mátyás király épített a törökök ellen...
A visegrádi kettős várrendszert 1250-1260 körül építette IV. Béla király és felesége Lascaric Mária királyné, a királynő hozományából. A Fellegvár van a hegytetőn, a  bob-pályához közel, míg a Királyi Palota pedig lent a városban. Így könnyedén megjegyezhető.
A Nagyvillám Kilátó nem a Fellegvár, csupán Visegrád legmagasabb pontja. Hiába vitatkoznak velünk a Fellegvár soha nem lesz a Bob-pálya parkolójában, meglepő de a Hotel Silvanus, Nagyvillám Étterem, bob-pálya magasabban fekszik, akár tetszik, akár nem.
A Salamon-torony pedig a kettő között az egyszerűség kedvéért. (Egyik épületben sem lakik senki, ahogy a Parlamentben sem lakik a miniszterelnök.. húúú ezt megkérdezi még egyszer egy turista, biztos agyvérzést kapok.) Kötelező mindenkinek megnézni. Csodálatos élmény és emlék lesz!

Bob-pálya

Elég jól ki van táblázva... keressük a visegrádi bob-pálya táblákat.
A bob-pálya egész évben nyitva tart. Télen is.
A bejárata a bob-pálya parkolójában található, ahol egy kis fahídon kell átsétálni.
A pálya félkör alakú. A bobokkal együtt felhúzzák az embereket a domb tetejére, ahonnan a kanyargos pályán lecsúsznak. Hiába másznak fel a dombtetőre, nem lehet a bobokba belógni, mert csak olyat húznak fel, melyben ül ember.
Szánkót nem kell hozni, bár mi Visegrádon dolgozók szeretjük a júliusi rekkenő hőségben szánkóval felszerelkező vendégeket. Gyerekek is bobozhatnak.
Lehet fékezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://visegrad.blog.hu/api/trackback/id/tr93959780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása